Årets viktigste julegave


Småbarnsfamilien gruer seg til en iskald vinter. For å holde på varmen, bor småbarnsfamilien i et lite rom i teltet. Dette var ikke fremtiden de så for seg da de flyktet fra Syria for åtte år siden.  

Kirkens nødhjelp er på plass i Libanon og de trenger din støtte! (Vipps et valgfritt beløp til 2426)

 

 

Av: Anette Torjusen 

Foto: João Sousa  

Weedad Ahmad Al-Khalaf sitter utenfor teltet til familien i den lille landsbyen Mekseh i Bekaadalen i Libanon. Rett bak rager fjellene til hjemlandet Syria, en daglig påminnelse om livet som var. Landet hun måtte flykte fra for åtte år siden. - Livet er veldig vanskelig for oss og vi bekymrer oss mye for barna våre, sier hun stille.  

Tre fødsler i flyktningleiren  

Før de flyktet til værutsatte Bekaa, med iskalde vintre med mye snø, bodde hun i Um El Jurayn ikke langt fra Aleppo i Syria. Krigen gjorde det farlig å bo der, så farlig at hun til slutt måtte flykte sammen med ektemannen Mohammed Hassan Ibrahim og svigermoren Serie i 2012. Nå deler de skjebne med 70.000 andre syriske flyktninger i dalen.   

Familien på tre har blitt til seks. Tre barn er født i flyktningleiren. Eldstemann Yousef ble født for fem år siden, deretter kom lillebror Aus, som er tre år, og til slutt veslejenta Talia på ett år.   

Alle barna våre har vokst opp her, forteller Mohammed. Noe som fyller både han og Weedad med stor sorg.  - Dagene deres går med til lek, fotball og spill. Bortsett fra det så er det ikke så mye for dem å gjøre her. Ikke har de skole her heller, jeg er redd barna våre må vokse opp som analfabeter.  

 Vinteren er lang og kald i dalen. - Kulda og store snømasser skaper problemer for oss. Vi har ikke råd til å dekke til teltet med isolerende beskyttelse, for det er så dyrt. Derfor blir det veldig kaldt for oss, forteller Mohammed.  

For å holde seg varme, bor de på ett rom.  Der varmer vi opp, men i år er brensel en mangelvare her i dalen. Prisene på brensel øker, så det er vanskelig å fyre, forklarer han.  

Fra Kirkens Nødhjelp har de fått tilgang til rent vann og hygienepakker.  - Vi har rent vann her i teltet i tillegg til at vi får hygienepakker. Vi har også fått mye informasjon om hvordan vi kan ta vare på oss selv for å unngå sykdom, sier Weedad. 

De hadde fått både vann og hygieneartikler før covid-19, noe hun er veldig glad for. - Det har vært så viktig for oss at vi har hatt tilgang til vann og såpe. Det bruker vi jo hele tiden, sier hun.  

Behovene er store for rent vann og hygieneartikler, samtidig som mange trenger varme tepper som Kirkens Nødhjelp deler ut i Libanon.

Du kan være med å hjelpe familier i nød og gi dem trygghet til jul. I Libanon kjemper folk mot covid-19 i tillegg til sult, kulde og fattigdom. Eksplosjonen i Beirut har gjort flere tusen hjemløse og ødelagt mange liv. Sammen kan vi gjøre en forskjell. Vi sørger for rent vann og hygienepakker til mennesker på flukt, og hjelper dem som er rammet av eksplosjonen med varm mat og husly.  Samtidig jobber vi på spreng for å forhindre spredning av covid-19.

Slik gir du årets viktigste julegave:

  • Vipps et valgfritt beløp til 2426.
  • Send GAVE på sms til 2426 og gi 250 kroner.
  • Gavekonto: 1594.22.87248

Tilbake